Stegt flæsk med pære-jordskokkompot

Man skal aldrig pille ved en klassiker aka stegt flæsk. Medmindre man kan gøre den bedre. Så det har vi gjort. Begge dele.

  • 60
    Minutter
  • 4
    Personer

  • del

Det skal du bruge

  • 16 skiver stegeflæsk (svinebryst i skiver), ca. 1 cm tyk, ca. 800 g
  • ½ tsk salt
  • Peber
  • Pære-jordskokkompot
  • ½ kg jordskokker
  • 4 skalotteløg
  • 5 kviste timian
  • 1-2 dl vand
  • 4 pærer
  • 1 citron, usprøjtet
  • Salt og peber
  • Evt. purløg
  • Tilbehør
  • 4 skiver rugbrød, ca. 200 g
  • Energifordeling og – indhold pr. person
  • Energi (kJ): 2215
    Energi (kcal): 530
    Protein (E%): 29
    Fedt (E%): 33
    Kulhydrater (E%): 38
    Alkohol (E%): 0

Sådan gør du

  • Læg skiverne på risten i en bradepande. Krydr med salt og peber. Sæt bradepanden øverst i en kold ovn. Tænd ovnen på 225 grader og steg til skiverne er gyldne og sprøde. Vend dem og steg videre til de er gyldne og sprøde på den anden side. Det tager ca. 50 minutter. Læg skiverne på køkkenrulle i ca. 1 minut.

  • Mens grisen hygger sig i ovnen: Vask jordskokkerne grundigt for jord og skær dem i grove tern. Pil skalotteløg og skær i tynde ringe. Skyl og hak timian. Kom jordskokker, skalotteløg og timian i en gryde med vand og 1 spsk fedt fra flæsket i ovnen. Lad det simre ved lav varme i 7-8 minutter.

  • Skyl pærer og del i kvarte. Fjern kernehus og skær i grove tern.

  • Kom pæretern i gryden og lad det simre yderligere under låg i 7-8 minutter, til pærerne bliver møre og det bliver en tæt kompot.

  • Skyl citron, riv skallen og pres saften.

  • Smag kompotten til med salt, peber, fintrevet citronskal og -saft og tag gryden af varmen.

  • Tips

    • Rist rugbrødet, hvis du er vild med sprødhed. Læg det på en bradepande i ovnen i 5-10 minutter eller rist det på en brødrister.
    • Hvis du har et kvarter i overskud, så vent med at smække flæsket i ovnen. Grisekød bliver mere mørt og saftigt, hvis det krydres med 0,5% fint salt =0,5 g pr. 100 g kød. 0,5 g svarer til 1 knivspids. Kødet skal trække i køleskabet minimum et kvarter, inden det tilberedes. Kødet skal ikke krydres yderligere med salt.